Systrarna Fox – den moderna spiritualismens födelse

Systrarna Fox: Margaret, Kate och Leah

Det som kallas modern spiritualism började 1848 med två tonårsflickor i USA, systrarna Fox i Hydesville, som hade upptäckt fenomen som knackningar och dunkningar i huset som de menade hade en intelligens bakom. Med dessa knackningar påstod systrarna att de kommunicerade med den avlidne handlaren Charels Ryhan. Detta fick stor uppmärksamhet och systrarna Fox turnerade med seanser då de hävdade att de kommunicerade med andar. De fick många efterföljare, andra medium, som på olika sätt menade sig förmedla kontakt mellan döda och levande.

Familjen Fox hade nyligen flyttat till detta hus och det gick en del rykten i trakten att huset var hemsökt.
De två yngsta systrarna, Margaret och Kate, hörde ofta knackande ljud från deras rum på natten. En dag, den 31 mars, märkte Kate, den yngsta systern, att hon kunde kommunicera med knackningarna. Hon sade: “Du som knackar, knacka lika många gånger som jag klappar i mina händer”.
Kate och övriga familjen märkte att de kunde kommunicera med knackningarna.
Kate var den yngsta av systrarna. Exakt hur många år hon var när det började råder olika uppfattningar om. En del hävdar att hon var i sex-sju-årsåldern, andra att hon var tolv år. Margaret var tre år äldre.

Enligt många berättelser visade det sig att den ande som kommunicerade med de två yngsta systrarna Fox var en ung handelsresande eller gårdfarihandlare som blivit mördad i det huset. En del berättelser säger att hans kropp hittades där det begravts under huset.
Det växte snabbt fram en stort intresse kring de båda systrarna. Det visade sig att de kunde kommunicera med andevärlden inte bara i huset utan runt om i seanser.

Överallt där de framträdde, strömmade människor till.  Under mer än fyrtio år reste systrarna runt och höll i seanser.

Den berömde fysikern och kemisten William Crookes undersökte Kate Fox vid seanser i London år 1871. Han konstaterade:
Jag har undersökt dessa ljud på alla sätt jag kunde komma på tills det inte fanns något sätt att undvika övertygelsen att de var sanna objektiva fenomen som inte framkallats genom bedrägeri eller genom mekaniska medel.

I november 1849 undersöktes de två yngsta systrarnas mediumskap av två olika kommittéer i Corinthian Hall i Rochester. Inget fusk kunde upptäckas.

Efter att de två yngsta systrarna, Kate och Margaret, blivit så uppmärksammade och hyllade märkte också deras äldre syster, Leah, att hon var medial. Så småningom blev det någon form av konflikt mellan den äldre systern och de yngre.

1888 erkände Margaret att allt var fusk. Kate erkände ett tag efteråt också men efter något år tog Margaret tillbaka erkännandet och sade att hon tvingats till det av vänner hon hade som var fientliga gentemot spiritualism.

Många spiritualister förklarar hennes erkännande med att Margaret liksom den yngre systern med åren blivit alkoholiserade på grund av den starka pressen att hela tiden prestera på seanser runt om i världen. De två yngre systrarna var i konflikt med den äldre, Leah, som gift sig rikare och levde ett mycket bättre liv. Genom att bekänna fusk kunde de ställa Leah i sämre dager eftersom hon också gjorde seanser som medium.

Systrarna Fox inspirerade många till att träda fram som medium. På flera håll i världen utvecklades detta till spiritualism.  I en del länder, till exempel Storbritannien, är många spiritualister organiserade i religiösa samfund och kallar sig spiritualistiska kyrkor. I Storbritannien finns hundratals spiritualistiska kyrkor.

Att mediumskapen exploderade och intresset för det som blev den moderna spiritualismen blev så stort beror på att tiden var mogen.  Flera förutsättningar hade bäddat för tanken på att det är möjligt att kommunicera med nära och kära som gått ur tiden.

Den svenska forskaren, vetenskapsmannen, teologen, filosofen och Bibeltolkaren Emanuel Swedenborg (född Swedberg 29 januari 1688 i Sankt Jakobs församling i Stockholm, död 29 mars 1772 i London), var en stark inspiratör till det intresse som fanns i västvärlden för andevärlden. Under större delen av sitt liv publicerade han en mängd skrifter, huvudsakligen skrivna på latin. Swedenborg hävdade att han kunde kommunicera med änglar och andar och han framlade skrifter där han berättade hur det fungerade i den så kallade andliga världen och existensen.

En annan person som lade grunden för det som kunde blomma ut i den moderna spiritualismen är läkaren Franz Anton Mesmer (född 23 maj 1734, död 5 mars 1815. Mesmer var en tysk läkare med ett intresse för astronomi, som teoretiserade om att det fanns en naturlig energiöverföring mellan alla liv som han kallade Magnetisme animal. Den kunde enligt Mesmer praktiseras och användas som botemedel mot olika sjukdomsliknande tillstånd. Metoden kallas också mesmerism.

Mer om systrarna Fox finns på Om liv och död.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *